ProVeg

Międzynarodowa organizacja działająca na rzecz budowania świadomości żywieniowej.

ProVeg Polska, Rydygiera 8, 01-793 Warszawa, pokój 1003/1004

info.pl@proveg.com

Liczne badania pokazują, że dieta roślinna jest korzystna dla naszego zdrowia i może być pomocna w zapobieganiu chorobom i ich leczeniu.

NIE POTRZEBUJEMY NABIAŁU

Mleko krowie nie zawiera składników, których nie możemy sobie dostarczyć z innych źródeł, takich jak mleko roślinne. Poza tym mleko roślinne zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż pełne mleko krowie i nie zawiera cholesterolu.

A CO Z WAPNIEM?

Od dawna istnieje błędne przekonanie, że mleko jest niezbędne dla dobrego zdrowia, szczególnie dla budowy mocnych kości. W rzeczywistości można dbać o kości bez jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Możesz kupić wzbogacone mleko roślinne, zawierające taką samą ilość wapnia, co mleko krowie. Podobnie tofu, czy alternatywy jogurtu, które również zawierają dużo wapnia. Wapń znajdziesz także w jarmużu, pak choi, sezamie, roślinach strączkowych, suszonych figach, nasionach chia, czy migdałach. Wszystkie te produkty są też pełne innych składników mineralnych, witamin i błonnika.

Porównanie mleka roślinnego z pełnym mlekiem krowim jest szczególnie korzystne dla mleka roślinnego, ze względu na zawartość tłuszczów nasyconych, kalorii i wartości odżywczych. Weźmy na przykład szeroko dostępne wzbogacone mleko sojowe, które na 100 ml zawiera 40 kalorii i 0,3g kwasów tłuszczowych nasyconych, za to podobne ilości białka, wapnia i ryboflawiny co pełne mleko krowie. Ponadto zawiera więcej witaminy D. Taka sama ilość pełnego mleka krowiego zawiera z kolei więcej kalorii (66Kcal) i dużo więcej tłuszczów nasyconych (3g).

NIETOLERANCJA LAKTOZY

Mleko krowie to pokarm, który jest przeznaczony dla cieląt. Aby człowiek mógł strawić mleko, w jego organizmie musi występować enzym – laktaza, który rozkłada zawarty w mleku cukier, czyli laktozę. Szacuje się, że u 65% dorosłych ludzi (i większości dorosłych ssaków) po odstawieniu od piersi zmniejsza się produkcja laktazy, a bez niej spożycie mleka może prowadzić do wzdęć, skurczów, biegunki i nudności. Niezdolność do trawienia laktozy jest bardzo powszechna w niektórych częściach świata. Występuje u około 90-100% ludności Azji i 65-70% Afryki. W Europie na nietolerację laktozy cierpi 15-30% społeczeństwa. Wzbogacone mleko roślinne może być stosowane jako alternatywa mleka krowiego przez osoby nietolerujące laktozy.

ORGANIZACJA

Viva!

Najskuteczniejszym działaniem, jakie możesz podjąć, by położyć kres cierpieniu zwierząt, chronić środowisko i poprawić zdrowie, jest przejście na weganizm.